Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ανάδειξη Σερβικών μνημείων στην Αλμωπία



ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ 
ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ


Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει  εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου στην Αλμωπία,για την ανάδειξη των σερβικών μνημείων,παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμωπίας από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας/ Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Βλάση Βλασίδη (αριστερά στη φώτο και τον Παναγιώτη Πασχαλίδη  (δεξιά) που συνεργάζεται μαζί του.
Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων , υπάρχουν αρκετά μνημεία τα οποία έχουν βρεθεί και χρειάζεται να συντηρηθούν  σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κράτη που έχουν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον . Το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας , αποφάσισε όλοι οι μαθητές να επισκεφθούν τα μνημεία που έχουν στηθεί στα πεδία των μαχών όπου πολέμησαν οι πρόγονοί τους στον α΄παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτωπο από το ύψος του Σκρά και προς το Καϊμακτσαλάν ήταν μεγάλο και σε αυτό συμμετείχαν και Σέρβοι και Γάλλιοι πολεμιστές .
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την μεγάλη μάχη του Ντόμπρο –πόλε , στα σύνορα στο ύψος του Λουτρκίου , 15-18 Σεπτεμβρίου του 1917, που ήταν και η αρχή για να ακολουθήσει ο τερματισμός του ά παγκοσμίου πολέμου. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και οι Γάλλοι ,προκειμένου να επισκεφθούν τη περιοχή. Η ανάδειξη των μνημείων και η σήμανσή τους μπορεί να γίνει χωρίς μεγαλο κόστος. Αναμένεται οι επισκέπτες να ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ,με αφορμή τον επετειακό γιορτασμό της έναρξης του Α΄Πγκόσμιου Πολέμου,  καθώς η περιοχή έχει ήδη μεγάλη τουριστική υποδομή.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην μεγάλη προσπάθεια και πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου , που ανέδειξε και περιποιήθηκε τα μνημεία που υπάρχουν στη περιοχή. ΄Ήδη από τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Σερβίας έχουν γίνει επισκέψεις στις περιοχές όπου υπάρχουν μνημεία, με την βοήθεια του Δήμου Αλμωπίας

1 σχόλιο:

  1. αυτα τα θέματα γιατί δεν τα διδαχτήκαμ στο σχολειο? γιατί δεν τα γνωρίζουμε ευρυτερα? ..για άλλη μια φορά θα πούμε οτι η επισημο σχολική εκπαίδευση είναι φτωχή.....πάλι καλά όμως...η γνώση έρχεται ως δικαίωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)