Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ζητά με υπόμνημά του ο Γιάννης Σηφάκης Πανεπιστημιακές σχολές στη Πέλλα

 


Ο Γιάννης Σηφάκης κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου : 
Δίκαιη ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών δεκαετιών στην Πέλλα στην παιδεία σημαίνει ίδρυση ΤΕΙ Πέλλας με τρία τμήματα:

Έδεσσα – σχολή τουριστικών επαγγελμάτων
Γιαννιτσά ή Σκύδρα  -  σχολή γεωπονίας ή ζωοτεχνίας
Αριδαία – σχολή δασοπονίας
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ ( Ανοικτού Πανεπιστημίου) στην Έδεσσα από μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από την ίδρυση 3 σχολών ΤΕΙ ( με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) στην Πέλλα λειτουργεί ( και έτσι εκλαμβάνεται από την τοπική κοινωνία) σχεδόν μόνο ως επικοινωνιακή πολιτική καθόσον αναβαθμίζει μεν ακαδημαϊκά την Έδεσσα χωρίς σχεδόν καμιά επίπτωση στην τοπική οικονομία της Πέλλας

Την Παρασκευή 20. 07.2017 ο βουλευτής Πέλλας Γιάννη Σηφάκης επισκέφτηκε τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του κατέθεσε το ακόλουθο υπόμνημα : 

Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα 20.07.2017

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Κε Υπουργέ,
Στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για την δίκαιη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος και ακόμη στα πλαίσια της δικής σας εκφρασμένης πολιτικής βούλησης για σύνδεση της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τις περιφερειακές ανάγκες  και της υποβοήθησης που μπορούν να δώσουν τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ( των οποίων τώρα προτείνετε την ίδρυση στο νομοσχέδιο για την παιδεία που τώρα ετοιμάζετε για άμεση κατάθεση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι) στον συνολικό σχεδιασμό ανά Περιφέρεια και στην εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
σας εκφράζω την άποψη μου ( που ταυτίζεται με τις απόψεις των δημάρχων της Πέλλας, των φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας) ότι δίκαιη ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών δεκαετιών στην Πέλλα ( που βρέθηκε έξω από όλους τους εθνικούς σχεδιασμούς κάθε είδους για πολλές δεκαετίες) στο τομέα της Παιδείας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ίδρυση ΤΕΙ Πέλλας με 3 τουλάχιστον τμήματα που το αντικείμενο τους να έχει άμεση σχέση με την οικονομία της περιοχής:
Έδεσσα – σχολή τουριστικών επαγγελμάτων
Γιαννιτσά ή Σκύδρα  -  σχολή γεωπονίας ή ζωοτεχνίας (φυτικής ή ζωϊκής παραγωγής) με πιθανή χρήση υφισταμένων υποδομών και έρευνας ( π.χ. ινστιντούτο Παραλίμνης Γιαννιτσών)
Αριδαία – σχολή δασοπονίας ( με δεδομένο ότι το Δασαρχείο Αριδαίας είναι το δεύτερο σε παραγωγικότητα στη χώρα).
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ ( Ανοικτού Πανεπιστημίου) στην Έδεσσα που φαίνεται ότι δρομολογείται αναβαθμίζει μεν ακαδημαϊκά την περιοχή αλλά δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα της Πέλλας και ακόμη δεν θα έχει ουσιαστική σχέση με τις δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ από μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από την ίδρυση ΤΕΙ ( με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) λειτουργεί ( και έτσι εκλαμβάνεται από την τοπική κοινωνία) σχεδόν μόνο ως επικοινωνιακή πολιτική χωρίς να συμβάλει στην δίκαιη ανάπτυξη, στην αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος και στην αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας. 
Η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να συζητήσει με το Υπουργείο ( ή το Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, εφόσον ιδρυθεί και συσταθεί γρήγορα) την παραχώρηση χώρων και άλλες διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση των ανωτέρω.
Στην διάθεση σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση ή συνεννόηση
Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ  


2 σχόλια:

  1. Μπραβω γιαννη ετσι σε θελουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πολιτική του κοτζαμπασιμού τελείωσε...η πρότασή σας κύριε σηφάκη είναι εκτός τόπου και χρόνου. Υπάρχει ανάγκη συμμαζέματος και όχι απλώματος στην ανώτατη εκπαίδευση. Καλό θα ήταν να μην λαϊκίζετε νομίζοντας ότι ο λαός ακόμα τρώει κουτόχορτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)