Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Χρειάζεται η Ελλάδα τα F-16; Την απάντηση θα δώσουν μόνο οι πιλότοι, και σίγουρα όχι οι πολιτικοί

 Είναι συνήθεια μας στην Ελλάδα «να χάνουμε την μπάλα», για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο, ακόμα και για σοβαρά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είναι τόσο βαθύς ο φανατισμός στις καρδιές μας, που μας στραβώνει και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ούτε τα αυτονόητα και τα απαραίτητα.
 Δεν πρόκειται να συνηγορήσω υπέρ ή εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα της αναβάθμισης των αεροπλάνων F-16, διότι δεν αξίζει τον κόπο να κτυπά κανείς το χέρι του στο μαχαίρι ή να ρίχνει αυγά στον τοίχο. Οι φανατικοί και των δύο παρατάξεων δεν καταλαβαίνουν. Οι μεν «Συριζαίο» θα σε κατηγορήσουν, οι δε «Νεοδημοκράτη». Οι αντίπαλοι τους είναι πάντα οι προδότες και οι ίδιοι πάντα οι πατριώτες. Θα τους έλεγα τι είναι, αλλά έχουν χάρη που σέβομαι τους αναγνώστες.
 Πριν ακόμα έχουμε καθαρή εικόνα για την κουβέντα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που άγαρμπα ανακοίνωσε την αναβάθμιση των αεροπλάνων κόστους 2,4 δις ευρώ, η αντιπολίτευση, με πρώτη την αξιωματική, ξέσπασε εναντίον του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου. Από την άλλη, αντεπιτέθηκαν και οι κυβερνητικοί κατηγορώντας την αντιπολίτευση. Ξέρετε κάτι; Όλοι είχαν …δίκιο, διότι βλέπουν το ίδιο κοντόφθαλμα τα μεγάλα γεγονότα. Δεν σκέφτονται εθνικά, αλλά μόνο κομματικά. Και ως γνωστόν άλλο είναι η πατρίδα και άλλο τα κόμματα, που στην πλειοψηφία τους είναι αμαρτωλά.
  •  Για να μην παρεξηγηθώ, και ανάποδα να ήταν τα πράγματα, η Ν.Δ. στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δεν θα είχαν αλλάξει τα συνθήματα ούτε και η φρασεολογία. Ίδιες μονότονες κατηγορίες, συστηματικά λανθασμένες και μία άνευ προηγουμένου παραφιλολογία και παραποίηση των γεγονότων.
 Δεν ρώτησε κανένας τους αρμόδιους, που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, δεν ρώτησε κανένας τους πιλότους, που «καβαλάνε» στα F-16 για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν. Υπό την έννοια ότι τα εν λόγω αεροπλάνα έχουν προβλήματα, τα οποία το υπουργείο κρύβει κάτω από το χαλί για να μην μάθουν -λέμε τώρα- οι Τούρκοι. Και ο τελευταίος πολίτης της Ελλάδας είναι ενήμερος ότι η οικονομική κρίση κτύπησε αλύπητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 Τούτη η χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν. Χωρίς αμφιβολία. Αντί να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν τα ζητήματα άμυνας και να εκφράζουν τις διαφωνίες τους πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα βγάζουν φόρα-παρτίδα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ως το απόρρητο να είναι άγνωστη λέξη.
 Η πίστη μας στη διαφάνεια είναι δεδομένη. Το ίδιο και η ανάγκη να κτυπιέται αλύπητα η διαφθορά. Όμως είναι άμεση ανάγκη, να αντιμετωπίζονται τα θέματα της άμυνας σε κλίμα ομοψυχίας και ενότητας. Όπως συμβαίνει με τα διπλωματικά ζητήματα, όπου συστήθηκε μία διακομματική επιτροπή, τα μέλη της οποίας και να διαφωνούν, τα λένε μεταξύ τους και τα λύνουν όπως πρέπει. Πιστεύω πως η υπόθεση των F-16 θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, ένα κατ΄ εξοχήν αμερικανόφιλο και δυτικό κόμμα, το οποίο βιάστηκε να επικρίνει τον κ. Τσίπρα πριν ακόμα εξέλθει του Όβαλ Όφις. Οι Αμερικανοί, είτε μας αρέσει είτε όχι, καταγράφουν πάντα τους φίλους και τους εχθρούς. Και βέβαια ο πρωθυπουργός δεν έγινε «κολλητός» από τη μία στιγμή στην άλλη με τον κ. Τραμπ -και ούτε θα γίνει- αλλά περισσότερο μετρά για τους Αμερικανούς η «πίστη» των παραδοσιακών φίλων τους. Γι’ αυτό νομίζω ότι η ενόχληση τους είναι μεγάλη μετά τη βιαστική αντίδραση της Ν.Δ. Αναρωτήθηκα: Θα έκανε κάτι διαφορετικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. εάν είχε την ευκαιρία να προσκληθεί, ως πρωθυπουργός, στο Λευκό Οίκο; Η κ. Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί του οποίου έκαναν πάρτι με τις μίζες από τις αγορές αυτών των αεροπλάνων, θα έλεγε όχι; Αντί να κατηγορούν τον κ. Τσίπρα, για τη μεταμόρφωση του, παίζουν με την άμυνα της χώρας. Τι διαφορετικό από αυτούς θα έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός εάν ήταν στη θέση του αρχηγού των «ατάκτων» κι στην αντιπολίτευση; Θα φώναζε βεβαίως, όπως κάνουν σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά…
 Τα χρειάζεται τα αεροπλάνα ή όχι η χώρα. Αυτή είναι η απορία. Εάν τα χρειάζεται, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή.

  •  Ερώτημα: Συμφέρει στην Ελλάδα η συμφωνία που ανακοίνωσε ασμένως ο Πρόεδρος Τραμπ; Μα είμαστε σοβαροί; Θα δώσουμε την απάντηση οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που δεν έχουμε ιδέα, οι πλείστοι, για τα θέματα άμυνας; Εγώ θα ακούσω την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πιλότους, που “σκίζουν” με τα F-16 και τα άλλα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας τους ελληνικούς ουρανούς για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ελλάδας.

 Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας.

Πηγή: mignatiou.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)